Apollo Programmet (1961–72)

Medborgarna synsätt på att Sovjet var före USA att lyckas få upp en människa i rymden motiverade president John F. Kennedy att föreslå för kongressen 25 maj 1961 att USA skulle bli den första nationen att landa på månen innan 60 talets slut. Detta kom att resultera i Apollo programmet.

Apollo programmet blev ett av dom dyraste och mest kostsamma forskningsprojektet någonsin i amerikansk historia, programmet kostade ca 20 miljarder dollar i 60 talets penningvärde vilket skulle motsvara ca 206 miljarder dollar i dagen penningvärde. Som en jämförelse kostade Manhattan Projektet ca 26 miljarder dollar i dagenspenningvärde. Apollo programmet använde Saturn raketer vilka var mycket större och gav enormt mycket mer lyftkraft än hos dom tidigare raketerna. Apollo farkosterna bestod av två moduler som den kombinerade kommando och servicemodulen (CSM) och lunar landing module (LM). Lunar landing modulen lämnades kvar på månens yta och enbart kommande modulen lyfte från månens yta för att ta de tre astronauterna åter till jorden.

Det andra bemannade Apollo uppdraget Apollo 8 tog för första gången runt månen i omloppsbana i december 1986. Strax innan detta hade Sovjet skickat en obemannad farkost i omloppsbana runt månen. Dom två nästföljande uppdragen testades docknings manövrarna som behöves för att lyckas landa på månen och med Apollo 11 i juli 1969 landade den första människan på månen.

Apollo 11 Besättning

Den första människan att sätta sin fot på månen var Neil Armstrong som landande tillsammans med Buzz Aldrin, den tredje astronauten Michael Collins låg i omloppsbana runt månen. Totalt fem Apollo uppdrag med landning på månen genomfördes och den sista landningen genomfördes i december 1972. Under dessa sex uppdragen landsteg totalt tolv astronauter på månens yta. Förutom 381.7 kg månsten fick även NASA en otrolig mängd hälsodata från astronauterna. Månlandningen blev slutet för rymdkapplöpningen.

Apollo programmet kom att bli en milstolpe i bemannade rymdfärder och är ensamt i sitt slag när det gäller att landa människor på månen. Apollo 8 var först att gå i omloppsbana runt månen medans Apollo 17 blev det sista uppdraget som landsteg människor på månen. Apollo programmet drev på teknikutvecklingen på många områden förutom raketteknik så utvecklades datorer och kommunikation enormt för rymdprogrammet. Många uppfinningar och historiska föremål från rymdprogrammet finns att beskåda världen i olika museer.