Är du en rymdnörd som jag så har jag sammanställt en lista med 25 pojknamn och 25 flicknamn som har anknytning till rymden och stjärnorna. Många av namnet fungerar bäst på engelska men med tanke på hur internationellt allt har blivit och hur liten jorden har blivit dom senaste årtionden så fungerar dom även i Sverige. Vore det inte vackert att vara döpt efter en galax eller en stjärnkonstellation för vems barn är inte mitten av ens universum och vår alldeles egna starkt lysande stjärna. Om du vill se när dom olika namnen har namnsdag kan du gör det på www.vemharnamnsdagidag.se.

Flicknamn

 1. Andromeda: Galaxen namngavs efter en pricessa i den grekiska mytologin och betyder ”Människans Häskare”. Så om du döper din dotter till Andromeda vet du vem som kommer bestämma och hon är döpt efter en hel galax så kommer garanterat vara i centrum av ditt universum.
 2. Ariel: Du tänker direkt på pricessan i Disney filmen! Men det är faktiskt namnet på den starkast lysande Uranus månen.
 3. Aurora: Även namnet Aurora kan man förknippa med astrologi och rymdvetenskap med tanke på att vårt vackra norrsken heter Aurora på engelska men det härstamma från den romerska mytologin också och betyder soluppgång och den soluppgångs gudinnan i den romerska mytologin hette Aurora.
 4. Bianca: En liten måne som kretsar runt Uranus och är döpt efter en karaktär i William Shakespears The Tamin of the Shrew.
 5. Callisto: Är namnet på den tredje största månen i det kända universum och härstammar från den Grekiska mytologin.
 6. Calypso: Den här Saturnus månen namngavs efter en Drottning i den Grekiska mytologin.
 7. Cassiopeia: Är en stjärnkonstellation som även har fått sitt namn efter ett vackert väsen i den Grekiska Mytologin.
 8. Cressida: Är namnet på en av Uranus månar och har fått sitt namn efter en av karaktärerna i William Shakespears ”Trolius och Cresseida”. Även en av Prins Harrys flickvänner bär namnet.
 9. Elara: Är en av Jupiters månar och var även namnet på en av havsguden Zeus älskarinnor.
 10. Faye: Det här är en komet i Jupiter familjen.
 11. Halley: En av dom mer välkända kometerna som man kan se med blotta ögat från jorden och har man tur kommer den två gånger under din livstid.
 12. Juliet: Detta namn är väl mest känt från William Shakespears Romeo och Julia. Men visste du att det även är en av Uranus månar.
 13. Libra: Den här stjärnkonstellationen ser du till öster på himlavalvet och är en del av stjärntecknet vågen.
 14. Lyra: Den här harpa liknande stjänkonstellationen på den norra himlavalet har fått sitt namn efter Orpheus lyra i den Grekiska mytologin.
 15. Miranda: En av Uranus fem största månar och den är döpt efter Miranda i William Shakespears The Tempest.
 16. Moon: Behöver inte så mycket förklaring men den är ljus och vacker precis som sin nyfödda bebis. Frank Zappa döpte sin dotter till ”Moon Unit” så varför inte.
 17. Nova: Är en explosion i en vit dvärg och orsakar att stjärnas ljus minskar avsevärt.
 18. Ophelia: Är en av Uranus små månad och även denna är döpt efter en av karaktärerna i William Shakespears Hamlet.
 19. Pandora: Är en av Saturnus månar och är namngiven efter den första kvinnan på jorden enligt den Grekiska mytologin.
 20. Phoebe: Nämen detta är en av Saturnus månar (vem kunde gissa detta!?) Phoebe var en drottning i den Grekiska mytologin.
 21. Portia: Även denna stora Uranus måne har fått sitt namn efter en av karaktärerna i WIlliam Shakespears Köpmannen från Venedig.
 22. Stella: Betyder stjärna på Latin och passar perfekt på en liten tjej.
 23. Titania: Den största månen som kretsar runt Uranus och drottningen av älvorna i William Shakespears En midsommarnatts dröm.
 24. Vega: Den femte starkaste stjärnan på natthimlen och även känd som Harpa Stjärnan.
 25. Venus: Vår grannplanet och näst närmaste planeten från solen. Venus är döpt efter den Romerska gudinnan för kärlek.

Solsystemets Planeter

Pojknamn

 1. Altair: Den tolfte starkat lysande stjärnan på natt himlen och den starkaste stjärnan i stjärnkonstellationen Örnen. Även en av dom första hemdatorerna döptes till detta.
 2. Archer: Är till hälften man och hälften häst och Skyttens stjärnkostellation.
 3. Aries: Stjärnkostellationen av en getbock som är representerar den gyllene filten i den Grekiska mytologin.
 4. Atlas: Är en grekisk gud som var härskare över astronomin och navigationen. Även en av dom svenska gladiatorerna har detta namnet.
 5. Castor: Den starkaste stjärnan i tvillingarnas stjärnkonstellation och dess tvilling är Pollux. Dessa namn hade karaktärena i filmen Face Off med John Travolta och Nicolas Cage. Där Nicolas Cages karaktär hette Castor Troy och hans bror Pollux Troy.
 6. Columba: En stjärnkonstellation som är döpt efter duvan som varnade Noah om den kommade floden.
 7. Kosmos: Är hela det kända universum. Cosmo i Seinfeld är en känd karaktär som bär namnet.
 8. Draco: Är latin för drake och stjärnkonstellationen draken fick sitt namn med inspiration från draken som Hercules bragde om livet. Även karaktär i Harry Potter bär namnet.
 9. Galileo: Den kända italienska astronomen som var den första att upptäcka Venus och månarna runt Jupiter som även har fått ge sitt namn till dom galileiska månarna.
 10. Holmes: Är en komet som en gång var den största kända kometen i solsystemet. Den första man tänker på är dock Sherlock Holmes.
 11. Hunter: Stjärnkonstellationen Orion blev personifierad som en äventyrlig jägare i den Grekiska mytologin.
 12. Janus: Är en av Saturnus måne som har fått sitt namn efter den Romerska guden med två ansikten.
 13. Jupiter: Den största planeten i solsystemet och är döpt efter en av dom mest framstående gudarna i den Romerska mytologin.
 14. Leo: Är en av dom först upptäcka stjärnkonstellationerna och består av många ljusstarka stjärnor.
 15. Mars: Den fjärde planeten från solen och är döpt efter den Romerska krigsguden. Mars kallas även ofta den röda planeten.
 16. Mercury: Solens närmsta planet och har fått sitt namn efter en romersk gud som var en flygande budbärade till gudarna.
 17. Nash: En vanligt namn för stjärnan Gamma Sagittarii som ingår i stjärnkostellationen Saittarius.
 18. Oberon: En av Uranus större månar och är döpt efter älvornas kung i WIlliam Shakespears En midsommarnatts dröm.
 19. Orion: En stjärnkonstellation som har fått sitt namn efter jägarguden i den Grekiska mytologin.
 20. Perseus: En stjärnkonstellation på det norra himlavalvet som är döpt efter den grekiska guden som besegrade Medusa och räddade Andromeda.
 21. Phoenix eller Fenix: En liten stjärnkonstellation på södra delen av himlavalvet som fått sitt namn av den mytomspunna fågeln som återuppstod.
 22. Pluto: En dvärgplanet ytterst i solsystemet som har fått sitt namn efter guden av underjorden i den Grekiska mytologin. Den mest kända figuren som bär namnet är Musse Piggs hund Pluto.
 23. Rigel: En blå supergigiant i stjärnkonstellationen Orion och som är en den viktigaste stjärnan för navigering på havet.
 24. Sirius: Den ljusstarkaste stjärnan på natthimlen namnet betyder glödande eller trollkarl på gammal grekiska.
 25. Solar: Relaterat till solen den stjärna som hela vårt solsystem kretsar kring.