Idag satt jag och funderade över namn som har en anknytning till rymden och astronomi och började leta upp olika namn och deras betydelser. Alla namn har en betydelse och härstammar från någonting från börjar och har även förändrats över tid. Men många av dom namnen jag hittade har funnits ganska länge i olika former och deras ursprung är väldigt gammalt. Många av dessa namnen som jag har hittar är lite ovanliga i Sverige och dom har inte namnsdagar som man kan fira men vad gör det när man har ett namn med rymdtema.

Namnet Stella betyder stjärna på latin och är ett gammalt namn gentemot många av dom andra namnen jag har undersökt. Namnets ursprung kommer från jungfru Maria som kallades Stella Maris som betyder ungefär stjärnan från havet. Namnet är vanligast förekommande i England, Tyskland och Italien men lite olika varianter. Estelle är en variant av Stella som är vanlig i Frankrike och även vår lilla Svenska prinsessas namn.

Luna är ett annat fint namn med anknytning till rymden och astronomin då det på latin betyder måne. Namnet härstammar från den romerska mytologin där mångudinnan hette Luna. Luna är vanligast i England, Tyskland och Spanien.

Nova är ett namn som man kan tro har att göra med astronomin med tanke på supernovor men det härstammar även detta från det latinska novus vilket betyder ny.

Även namnet Aurora kan man förknippa med astrologi och rymdvetenskap med tanke på att vårt vackra norrsken heter Aurora på engelska men det härstamma från den romerska mytologin också och betyder soluppgång och den soluppgångs gudinnan i den romerska mytologin hette Aurora.

Astra härstammar från det gamla Grekland och var från början namnet Aster som betyder stjärna. Vår svenska variant av Astra är Astrid.

Aniara är ett svensk påhittat namn som har med rymden att göra. Harry Edmund Martinsson skrev Aniara: en revy om människan i tid och rum och rymdskeppet som det handlar om heter Aniara.

Och till sist. Det finns två personer i Sverige som har namnet Rymd som förnamn, en man och en kvinna.